Betalight

Historie

Saunders Roe was rond de tweede wereldoorlog een grote fabrikant
van watervliegtuigen, helikopters en later ook straalvliegtuigen.
Hij was gevestigd op het eiland Wight in Engeland.
In die tijd was (nood)stroomvoorziening in vliegtuigen een
probleem, ze vonden een oplossing door ioniserend gas (tritium,
H3) in buisjes te doen (tritium H3 was in 1931 ontdekt door Lord
Rutherford).

 

Met deze Betalights werden de vlieginstrumenten, exit signs en gangpaden van hun vliegtuigen verlicht. Saunders Roe werd overgenomen door Westland helikopters (nu een onderdeel van AgustaWestland, producent van de welbekende WAH-64 Apache helikopter) en de Betalight-productie werd zelfstandig onder de naam SRBT (Saunders Roe Betalight Technology).
 De fabriek werd gevestigd in Ontario, Canada omdat daar de centrales zijn die tritiumgas produceren. Daar begonnen ze ook met het produceren van verlichte vluchtwegaanduidingen door middel van Betalights, onder de productnaam Betalux, in eerste instantie vooral voor de Amerikaanse markt.

Tot op de dag van vandaag worden ook de gangpaden en exit signs van verschillende vliegtuigen en vliegtuigmaatschappijen verlicht door middel van Betalights. Tevens ging deze vorm van verlichting als een zaklampje mee in de persoonlijke uitrusting van de astronauten bij alle Apollo vluchten.

In december 2002 kwam er in Nederland een implementatie van Euratom 96/29, de regeling rechtvaardiging gebruik ioniserende straling, van het ministerie van VROM. Deze regeling staat het gebruik van tritiumgas H3 (de Betalights) voor vluchtwegaanduiding in gebouwen, vliegtuigen en schepen toe. Betalight is vanaf die tijd begonnen met deze vorm van vluchtwegaanduiding. Onder de naam Betalux™ zijn deze producten in Europa op de markt gebracht.

Betalux vluchtwegaanduidingen geven gedurende 15 jaar licht. Speciaal waar (nood)stroomvoorziening een probleem is wordt deze vorm van vluchtwegaanduiding toegepast, zoals monumentale panden, kerken en kastelen waar men geen gaten in de muren wil boren voor stroomvoorziening. Tevens zijn de Betalux armaturen uitermate geschikt voor explosiegevoelige ruimtes bij raffinaderijen en dergelijke. Voor nieuwbouw van panden zijn de signs ook goed toepasbaar, omdat het een behoorlijke besparing oplevert.

Ook heeft Betalight b.v. een defensietak die zich bezig houdt met het leveren van tactical devices. Voorbeelden zijn Tritium verlichting voor militaire doeleinden, zoals spotmarkers voor mijnenvelden voor het markeren van een veilige route door mijnenvelden, verlichting van kijkers, verlichte kaartlezers, waarmee men in het donker kaarten kan lezen en nog vele andere producten.

Meer informatie


Contact

logo-betalight-footer

 

 

Betalight b.v.
Hoge Eng West 28
3882 TR Putten (Netherlands)

Phone: 0031 341 36 0111
info@betalight.nl
www.betalight.nl
www.betalight-tactical.com

NATO CAGE Code H1U51
NAMSA registration code 4000049917
D.U.N.S. No.416901775

V.A.T. No. NL801345728B01
Chambre of Commerce: 08056517


Bewaren